LUAHAN HATI

glitter graphics welcome

Melakar langit sejarah Membina awan impi Bila aku menjejak Ia menjadi pasti Letakkan dunia di telapak kakiku biar kupijak Tanamkan akhirat pada jiwaku biar kurindu Sisipkan cinta dalam hatiku biar aku menjadi aku Langit tunggu ku tawan Bumi tunggu kulakukan perubahan Kalamku adalah pedang Gerakku adalah tsunami Tulisanku adalah arang yang menyemarakkan api Seluruhku adalah penggegar bumi Ilahi hanya aku seorang hamba

Tuesday, January 4, 2011

NaSi ToMaTo

BaHaN-BaHaN
500 g beras wangi } dibasuh & disejat

500 g. beras biasa }
150 g minyak sapi/marjerin
2 bunga cengkih
1 bunga lawang
3 buah pelaga
5 cm kayu manis
1 labu bawang besar (dicincang)
150 ml. puri tomato
1.5 l air
garam secukup rasa
6 camb bawang goreng }
100 g hirisan badam bakar } untuk hiasan
80 g kismis/sultana }



Bahan dikisar:
2 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
1.5 cm. halia

CaRa-CaRa PeNyEdIaNnYa
  •  Panaskan minyak sapi, tumis cengkih, lawang, pelaga dan kayu manis 1-2 minit.
  •  Bubuh bahan kisar, kacau hingga wangi.
  •  Masukkan puri tomato, kacau 2 minit. Bubuh beras dan gaul.
  •  Kemudian bubuh air dan garam. Masak hingga kering airnya. Perlahankan api, tutup periuk.
  •  Bila masak, taburkan bawang goreng, badam dan pis.

DAGING KURMA
600 g daging batang pinang (dipotong dadu 3 cm)
3 camb minyak
3camb rempah kurma
1 l santan (2 biji kelapa)
1 keping asam gelugur
400 g ubi kentang }
3 biji tomato } dibelah 4
2 labu bawang besar }
2 biji cili merah } dibelah 2, jangan putus
2 biji cili hijau }


Bahan Penumis:
5 cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga


Bahan Kisar:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
4 biji buah keras


CaRa-CaRa PeNyEdIaNnYa
  •  Panaskan minyak, masukkan bahan penumis. Kacau 1-2 minit.
  • Bubuh pula bahan kisar, kacau sampai wangi.
  • Masukkan rempah kurma dan sedikit air. Bila terbit bau, bubuh pula daging dan kacau 3-4 minit atau hingga kering airnya.
  • Tuangkan santan dan asam gelugur. Kacau hingga menggelegak dan daging separuh empuk.
  • Bubuh pula kentang, kacau sampai daging lembut.
  • Bubuh bahan baki dan biar mendidih semula sebelum diangkat.

No comments:

Post a Comment